Giel Kessels is docent Automotive bij de Car Academy van het Summa College. Daarnaast is Giel ambassadeur van het BVMBO en bovendien is Giel bezig met promotieonderzoek naar gepersonaliseerd toetsen.
Hieronder een screencast waarin Giel vertelt over de HJGGV-cyclus die inmiddels al sinds mei 2017 bij de Car Academy draait. Als je naast dat kleine fotootje bovenaan klikt, zie je een deel van de uitkomsten over de jaren heen.
]]>
Uit de reacties op de drie HJGGV-vragen zijn allerlei uitkomsten te halen. Uit de antwoorden op de derde vraag worden een aantal tips en complimenten voor de docenten gedestilleerd.
De uitkomsten, de labels en de teamtips komen achter drie tabbladen op het Dashboard te staan. Die tabbladen zijn prima te gebruiken voor de terugkoppeling van de opbrengst aan de studenten.
]]>
HJGGV, ook op MBO College Zuid | ROC van Amsterdam
Op MBO College Westpoort en Noord van het ROC van Amsterdam zijn al verschillende onderwijsteams aan de slag met de HJGGV-cyclus en nu komt er een team van MBO College Zuid bij.
Op de website van Eqavet staat het zo (link):
In deze publicatie, uitgegeven door het kwaliteitsnetwerk mbo in samenwerking met het NCP EQAVET , zijn interventies in handelingen en gedrag op een rij gezet. Dit ter ondersteuning van het onderwijskundig leiderschap van onderwijsteams.
Op basis van tien inzichten, zoals ‘Onderwijsteams zijn de spil van de onderwijskwaliteit’, zijn interventies vanuit vier rollen op een rij gezet. De verschillende rollen zijn: het onderwijsteam, de onderwijsmanager, het CvB/middenmanagement en de ondersteunende diensten.
Zoals zo vaak het geval is met publicaties van Eqavet is deze er ook weer een om echt nota van te nemen. En ik zie natuurlijk heel veel aansluitingen met de HJGGV-cyclus.
]]>
Aan de pijlen kun je zien welke stappen je als regisseur doorloopt om de cyclus draaiende te krijgen en draaiende te houden. Als je op de pijlen klikt, kom je terecht bij de uitleg. Via de i's kom je terecht bij uitleg die voor alle teamleden van belang is. De links werken niet als je het schema via een iPad bekijkt. Dan moet je eerst op deze link klikken.
Je kunt het document downloaden als pdf, de links blijven dan gewoon werken.
]]>
Volgende week donderdagdag mag ik samen met Marian Voortman (ROC MN) een workshop geven op eerste HR-dag van het MBO, georganiseerd door de MBO Raad (link). De titel van de workshop is Teamgericht HRM als aandrijfwiel voor de HebJeGenoegGeleerdVandaag-cyclus. De pdf hieronder is geplukt uit de CANON Beroepsonderwijs van het ECBO (link), de auteur is Machiel Bouwmans. Je leest meteen waar de titel van de workshop vandaan komt maar ook hoe HJGGV Teamgericht HRM ondersteunt.
Vandaag werd tijdens het eerste dagdeel van de tweedaagse training "Creatief denken en probleem oplossen" door Addy de Zeeuw mijn HOEKANIK... - vraag uitgekozen. De training maakt onderdeel uit van het Festival der Creativiteitsorde op Terschelling, fantastisch goed georganiseerd door het Consortium voor Innovatie (CvI).
In het lijstje hierboven vind je een opsomming van de verschillende "soorten" teamacties die teams formuleren. De meeste teamacties komen direct voort uit de feedback die de studenten via de HJGGV-vragen (bit.ly/appproberen) aan de docenten hebben kenbaar gemaakt.
Ongeveer een kwart van de teamacties gaat over het beter laten draaien van de cyclus zelf. Teams willen kennelijk graag dat de cyclus zo optimaal mogelijk draait én Teams ervaren tegelijkertijd dat dat nog helemaal niet zo makkelijk is.
Tijdens de workshop laten Giel Kessels (Summa College) en ik eerst kort zien hoe de HJGGV-cyclus in elkaar steekt. Daarna willen we samen met de deelnemers de hordes verkennen die teams tijdens het draaien van de cyclus tegenkomen. Om vervolgens te komen tot een stel strategieën om die hordes zonder brokken over te komen.
We gaan gebruikmaken van een van de werkvormen die Giel en ik zijn tegengekomen tijdens de tweedaagse training Creatief Probleem Oplossen van Addy de Zeeuw in het kader van het onvolprezen Festival der Creativiteitsorde (ook CvI)
]]>
Op de website van de SOM (Stichting Onderwijsarbeidsmarktfonds MBO) kwam ik de teamscan tegen voor de teamontwikkeling van Onderwijsteams maar nu als digitale tool. De teamscan is gebaseerd op het vierfasenmodel (Amelsvoort 2000).
Probeer hem hier!
Een papieren versie is achter deze link te vinden.
]]>De Stichting Onderwijsmarktfonds MBO (SOM) heeft 10 succesfactoren voor het met plezier en professionaliteit samenwerken in teams bij elkaar gebracht in een aantrekkelijke en handige publicatie.
Elke succesfactor wordt op een eigen pagina kort uitgewerkt en samen leveren ze een perfecte Checklist op waar elke onderwijsteam zijn voordeel mee kan doen.
Ik heb de checklist natuurlijk tegen de HJGGV-cyclus aangehouden en ik kan moeiteloos alle succesfactoren terugvinden in hoe HJGGV is ingericht als methodiek en als online teamomgeving.
MOOI TOCH?
De publicatie is te vinden achter deze link.
]]>